1. Proverite beži li vam toplota kroz loše izolovane prozore i vrata Lepnjenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje izlaska toplote.

2. Ako nemate termostat, svakako ga nabavite, vredi svaki dinar Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, takođe, mera uštede jer održava temperaturu prostora na istom nivou. Osim toga, odlična je odluka nabaviti i digitalni tajmer kojim možete odrediti kada će se grijanje paliti ili gasiti, odnosno pojačati ili smanjiti. Npr, namestite ga da se upali ili pojača sat vremena pre dolaska kući, tako grijanje neće raditi ceo dan, a u kući će biti toplo.

3. Iskoristite svu energiju koja izlazi iz radijatora Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

Žena pored radijatora

Foto: Profimedia

4. Budite mudri s provetravanjem kuće, da ima svežeg vazduha, a toplota ne beži, zbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplota izlaziti, a kvalitet vazduha neće postati idealan. Umesto toga provetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s